keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Joukkueenjohtajan Lontoo-leirin tunnelmia ja yhteenvetoa

Lontoon paralympialaisiin valmistautuvat lajiryhmät kutsuttiin Liikuntakeskus Pajulahdessa järjestetylle leirille 5.-8.1.2012 välisenä aikana. Osa lajeista hyödynsi koko käytettävissä olevan ajan harjoitteluun hyvissä olosuhteissa ja osa, kuten ratsastus ja pyöräily, joilla ei ole varsinaisia lajiharjoittelumahdollisuuksia Pajulahdessa, kävivät paikalla kuuntelemassa ajankohtaisen infon, valokuvauksissa ja kisavaatteiden sovituksissa sekä osallistuivat mediakoulutukseen. Ampujat puolestaan harjoittelivat ja asuivat Vierumäellä ja kävivät Pajulahdessa perjantaina. Ainoastaan purjehdus (MM-kisat) ja pyöräilystä Arttu Mäkinen (harjoitusleiri Espanjassa) olivat etukäteen ilmoittaneet jäävänsä pois Lontoo-leiristä.
Tämä jo perinteinen loppiaisleiri oli järjestyksessään kolmas Lontooseen liittyvä leiri. Informaation jakamisen ja harjoittelun lisäksi leirit ovat olleet erinomaisia kohtaamisen paikkoja niin eri lajien urheilijoiden kuin valmentajien ja huoltajien kesken. Tämä luo osaltaan tärkeää joukkuehenkeä, joka tulee näkymään positiivisesti myös itse Lontoon paralympialaisissa. Ilokseni leiri kiinnosti myös median edustajia.

Oma matkani kohti Pajulahtea alkoi oikeastaan jo keskiviikkona, kun hain Haltilta joukkueen mallivaatteita ja Patrolilta Asicsin kenkiä sovitettavaksi. Hyvin nukutun yön jälkeen ajoin kotoani Vihdistä Pajulahteen – tosin poikkesin vielä Lahdessa Haltin varastolla hakemassa sovitettavia t-paitoja. Pöytätennis oli saapunut paikalle hieman etuajassa ja Esa oli jo treenailemassa sparraajansa Otto Tennilän kanssa. Lounaaseen mennessä suurin osa lajeista oli jo paikalla ja ensimmäiset treenit starttasivat klo 13.

Toimiston väen lisäksi leirille osallistui valokuvaaja Maiju Torvinen, joka tulee olemaan myös Lontoossa virallinen kuvaajamme. Torstain iltapäivä menikin kuvausstudiota kasatessa ja muiden käyttöömme varattujen tilojen valmistelua. Itse ehdin vielä illalla uinnin, jousiammunnan ja maalipallon treeneihin. Viimeisinä paikalle torstai-iltana saapuivat pyöräilijät Jarmo Ollanketo, Marko Törmänen sekä Jani Peltopuro, jotka ehtivät vielä saada iltapalan kello 22 Pajulahden keittiön ystävällisellä avustuksella. Tämän jälkeen olikin jo aika painua pehkuihin.

Perjantaina kaikille yhteisessä ohjelmassamme oli puolenpäivän aikaan Lontoo-info, joka täytti auditoriotilan äärimmilleen. Esittelyjen jälkeen Paralympiakomitean puheenjohtaja Petri Pohjonen piti avauspuheensa, missä hän toi terveisensä IPC:n joulukuussa järjestetystä yleiskokouksesta ja valotti huippu-urheilun muutosryhmän työtä Paralympiakomitean näkökulmasta. Lontoon paralympialaiset olivat luonnollisesti myös puheenjohtajamme ajatuksissa ja hän totesi olevansa kisoissa paikalla, mikäli tulee valituksi keväällä jatkokaudelle.

Omassa osuudessani kävin läpi yleisiä Lontoon kisamatkan valmisteluihin liittyviä asioita sekä toin esiin joukkueenjohtajien kokouksessa syyskuussa saatua informaatiota. Osa näki ensimmäistä kertaa ”Lesson in Sisu”-videon, joka liittyy joukkueen yleisilmeeseen Lontoossa. Jokainen joukkueen jäsen voi omalta kohdaltaan ajatella sitä, miten sisun ilmentyminen näkyy itse kussakin. Videolla esiintyneet urheilijat kertoivat ajatuksiaan ja selkeitä tavoitteitaan Lontooseen – olkoon nämä esimerkit hyviä malleja muillekin joukkueen jäsenille.

Viestintä ja media ovat erittäin tärkeässä roolissa vammaishuippu-urheilun tiedottamiseen ja ulkoiseen kuvaan liittyen. Tämä oli huomioitu myös tämänkertaisella leirillä, missä Heidi Lehikoinen ja Nina Jakonen kävivät ensin yhteisiä asioita läpi ja myöhemmin saman päivän ja illan aikana pienryhmissä urheilijoille järjestetyissä mediakoulutuksissa. Etenkin mediakoulutustilaisuudet saivat innostuneen ja positiivisen vastaanoton ja koulutusta tullaan jatkamaan valmentajille kevään aikana. Perjantai-iltana sovitettiin vaatteita sekä kenkiä ja kaikista otettiin viralliset ja epäviralliset kasvokuvat sekä pyydettiin allekirjoittamaan kelpoisuus-kaavake Lontoon kisoihin liittyen. Martti Kellokummun suunnittelema Haltin saaristolaishenkinen kisajoukkueen mallisto sai leirillä kiitosta osakseen. Samat vaatteet näkyvät myös Lontoon olympiajoukkueen päällä.

Lauantaina aamupäivän vierailin ampujien leirillä Vierumäki Areenalla, missä harjoitteluolosuhteet ampumaurheilun kannalta ovat kerrassaan loistavat. Majoitukset ja ruokailut järjestyivät hienosti yhteistyökumppanimme Scandicin hotellissa, joka sijaitsee Areenan välittömässä läheisyydessä. Ilmakivääreillä suoritettu aamupäivän harjoitus osoitti kymppien löytyvän hyvin, eikä simuloitu kilpailutilanteen finaalikierroskaan vaikuttanut suorituksiin heikentävästi. Maiju sai otettua hyviä kuvia ja Heidi sai haastateltua sekä valmennusjohtoa että urheilijoita.               

Lounaaksi ehdittiinkin Pajulahteen, minne oli myös saapunut lääkärimme Vesa Järveläinen. Lounaan jälkeen pidetyssä toimiston sisäisessä palaverissa päivitimme omaa tehtävälistaamme ajan tasalle. Toimiston henkilökunta kehui leirin tunnelmaa ja piti sitä erittäin tärkeänä tapahtumana ei pelkästään Lontoon valmistautumiseen liittyen vaan myös kohtaamisten kannalta. Palaverissamme sovittiin jo alustavasti siitä, että ensimmäinen Rio 2016- leiri järjestetään loppiaisen aikoihin 2013.

Iltapäivällä minulla oli jälleen kerran mahdollisuus käydä katsomassa lajien treenejä ja tällä kertaa vuorossa olivat judo, yleisurheilu ja maalipallo. Päivällisen jälkeen pidimme Vesan ja Kauhasen Katin kanssa terveydenhuoltoon liittyvän palaverin ja kävimme vielä yhdessä katsomassa illan päätteeksi jousiampujien harjoittelua.
Sunnuntaina lajeilla oli vielä yksi harjoittelusessio aamupäivällä ja leiri päättyi maukkaaseen lounaaseen. Kiitos vielä kerran kaikille upeasta leiristä ja menestyksekästä Lontoo vuotta!

Kimmo Mustonen
Joukkueen johtaja
Lontoo 2012 paralympiajoukkue


(kuvat: Maiju Torvinen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti