keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Tähti: Kaksien arvokisojen kesä


Lontoon paralympialaisten alkuun on aikaa enää vajaa kolme kuukautta. Lontoossa kaikki suorituspaikat näyttivät valmiilta. Olympiakisojen päänäyttämö eli stadion tuntui melko vaatimaatomalta. Okei..myönnettäköön, että kiinalaisilla lähti lapasesta neljä vuotta sitten "linnunpesän" suhteen. Lontoossa ollaan oltu järkeviä ja stadionin kustannukset ovat varmasti pienemmät kuin Pekingissä. Tästä huolimatta uskon, että Lontoo tulee olemaan erinomainen kisaisäntä olympia -ja paralympiakisoissa. Itse sain olla etuoikeutettujen joukossa testailemassa rataa, sillä kilpailin esi-paralympialaisissa toukokuun alussa. Ratapinnoite oli varsin hyvä mondo. Ei huippunopea, mutta ei myöskään hitain mahdollinen. Kelaajalle ratapinnoite on varsin tärkeä asia siinä vaiheessa, kun aletaan miettimään rengaspaineita ennen kisaa. Kovalle radalle enemmän, pehmeälle vähemmän. Tämä vaikuttaa kelaustuolien rullaamiseen. Niinpä oikeanlaisella rengaspaineella voidaan saada satasen loppuajasta pois jopa kymmenys.

Paralympialaiset ovat monelle urheilijalle uran kohokohta. Taas on mahdollista saada suomalaiselle urheilukansalle uusia tähtiä. Itse ponnistin aikoinani ihmisten tietoisuuteen vuoden 2004 Ateenan kisoista, jossa voitin kaksi paralympiakultaa. Paralympiavuonna urheilijoiden näkyvyys mediassa lisääntyy selvästi. On itsestään selvä asia, että mahdollisimman hyvä kisamenestys on tärkeää koko vammaishuippu-urheilulle.

Oma valmistautuminen Lontooseen etenee kuin minne tahansa arvokisaan. Arvokisa on aina itselleni uran kohokohta ja siihen valmistaudutaan huolella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että leiri -ja reissupäiviä kertyy vuodessa reilusti yli sata. Tätäkin blogitekstiä kirjoitan lentokoneessa matkalla kohti Liverpoolia, jossa kilpailen viikonloppuna.

Tämä kesä on hyvin poikkeuksellinen omalla urallani. Tarjolla on peräti kahdet arvokisat. Lontoon lisäksi ensimmäinen kuntopiikki tähdätään Juhannuksen tienoille. Silloin vuorossa ovat Euroopan mestaruuskisat Hollannin Staadskanaalissa. Omassa luokassani T54, tilanne on varsin mielenkiintoinen 100 metrin osalta. Tällä hetkellä maailmantilaston ykkönen, kakkonen ja vitonen tulevat Euroopasta. Väliin mahtuu yksi Kiinalainen sekä Meksikolainen kelaaja. Taso siis tulee olemaan kärjessä kova myös EM-kisoissa. Harmillisesti yksi kesän "herkkupalasta" jäi pois, sillä IAAF:n yleisurheilun EM-kisat menevät päällekkäin Hollannin kisojen kanssa. Ihmisten asenteet ovat tässäkin asiassa muuttuneet urani aikana, koska todella moni on kysynyt minulta, toteutuuko 100 metrin kelaus Helsingissä. Silti koen, että alkava kesä on todellinen urheilijan paratiisi. Arvokisafiilis on aina jollakin tavalla erityinen.

Ilahduttavaa on myös huomata, että Suomen joukkue on kasvamassa Pekingin kisoista. Uusia nuoria on noussut kansainväliselle tasolle. Yksi hyvä esimerkki on yleisurheilu. Pekingissä neljä vuotta sitten olin Suomen joukkueen nuorin yleisurheilija. Nyt neljä vuotta myöhemmin lähes 29-vuotiaana edustan joukkueen kokeneinta päätä. Pekingissä olin ainoa kelaaja, nyt joukkueeseen on nousemassa sensaatiomaisesti jopa 4-5 kelaajaa, joilta osalta voidaan odotella jopa maammelaulun soittoa. Asioita on siis tehty hyvin myös ruohonjuuritasolla, kun urheiljoiden määrä on selvästi kasvanut.

Päätän tekstini olemalla paluulennolla takaisin Suomeen. Ai niin..ne Liverpoolin kisat. Alitin jo toisen kerran tällä kaudella satasen ME-tuloksen 13.76. Myötätuulta oli kuitenkin taas liikaa. Ehkä sitten Lontoossa?

-Leo-Pekka Tähti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti