keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

London Calling


Reilu kuukausi raakaa työtä ja kihelmöivää odotusta jäljellä kunnes Lontoon paralympialaiset pyörähtävät käyntiin. Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupunki lähiympäristöineen on valmis ottamaan vastaan 4 233 paraurheilijaa, jotka taistelevat mitaleista ja itsensä ylittämisestä yhteensä kahdessakymmenessä paralympialajissa yhdentoista kisapäivän ajan.

Para-pyöräilyn maantie- ja samalla pyöräilyn suomalaislajien kisatapahtumat - keskittyvät Kentin piirikunnassa sijaitsevaan Brands Hatchiin, joka tunnetaan yhtenä brittien moottoriurheilun tunnetuimpana lajipyhättönä. Tulevien paralympialaisten ajaksi kireälle viritettyjen kisakoneiden ujellus saa väistyä kun moottoriradan ja lähitienoon täyttävät para-fillaristit. Para-pyöräilyn lajitapahtumien järjestäminen Brands Hatchissä on kuin paluu alkulähteille: tarinan mukaan juuri näillä nummilla britit kävivät viikonloppuisin sankoin joukoin ulkoiluttamassa fillareitaan ennen peltilehmien vallankumousta.

Pyöräilyn osalta paralympialaisten suomalaiskatseet kohdistuvat tandemien luokka B:n maantieajoon ja henkilökohtaiseen aika-ajoon, jotka kisataan 5. ja 8. syyskuuta. Kaksi erillistä kilpailua, kaksi mahdollisuutta. Kahta maapaikkaa odotettiin ja toivottiin, yksi saavutettiin. Kahden kovan tandem-parin ja yhden maapaikan yhtälö johti sisäiseen karsintakilpailu-tilanteeseen. Karsinta oli kova, mutta samaan hengenvetoon reilu, oikeudenmukainen ja tasavertainen. Uskallan väittää, että tästä sisäisestä kilpailutilanteesta selvittiin entistä vahvempina niin Lontoon kuin Rio de Janeiron haasteita silmällä pitäen.

Tätä kirjoitettaessa Lontooseen valittu tandem-pari, Jarmo Ollanketo/ Marko Törmänen, ovat parhaillaan toisella kotimaan valmistavalla harjoitusleirillä Vuokatissa. Elokuun puolivälissä on vuorossa kahden viikon valmistava leiri Espanjassa, jossa kokeneet kisakropat viritetään lopulliseen iskuunsa. Leirin jälkeen on muutama päivä valmistelua kotiympyröissä ja tämän jälkeen kisakoneen siivin kohti saarivaltiota. Myös varalle nimetty pari, Arttu Mäkinen ja Aki Turunen, ovat jatkaneet harjoittelua ja valmistautumista ammattimaiseen tapaan, ja lähtevät mukaan Alicantessa pidettävälle para-pyöräilyjoukkueen viimeistelyleirille.

Pyöräilyn tavoite tulevissa paralympialaisissa on mitali, ja tästä ei tingitä. Tätä sisäistettyä tavoitetta kohti poljetaan ja siihen uskotaan. Se on urheilua täydestä sydämestä. The Clash:n legendaarinen London Calling soi, tosin vain otsikkotasolla, vahvemmin kuin koskaan.

Tsemppiä kaikille Lontooseen valmistautuville urheilijoille ja taustajoukoille. Aivan kohta on aika pistää kaikki peliin ja loistaa!



Mikko Peltonen
Para-pyöräilyn lajijohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti