torstai 2. helmikuuta 2012

UCI:n päätöstä odotellessa

Kohti Lontoota mennään. Ensimmäinen kuukausi paralympiavuodesta on jo takana. Suomen parapyöräilyn maajoukkue sai ensimmäisen maapaikan Lontooseen vuoden 2010 sijoitusten perusteella. Tietoa ja varmistusta mahdollisesta toisesta paikasta joudumme odottamaan vielä parisen viikkoa.

Viime vuoden tavoitteena oli menestyä kansainvälisissä kilpailuissa riittävän hyvin, jotta toinen ja kolmaskin paikka Lontooseen saataisiin varmistettua. Teoriassa tämä olisi voinut olla mahdollista, mutta kausi on nyt takana ja pisteitä on koossa 96 ja niiden riittäminen edes siihen toiseen paikkaan on "siinä ja siinä". Kansainvälinen pyöräilyunioni, eli UCI jakaa paikat monimutkaisen laskukaavan avulla. Se, että itse laskisi pisteet ja tarkistaisi niiden riittävyyden ei onnistu, sillä karsintakriteereissä on pykälä, jossa sanotaan UCI:n päättävän rajatapauksissa paikkojen kohtalon.

Viime kausi sujui minun ja pilottini Turusen Akin osalta melko hyvin. P1-kisoista, eli ns. Eurooppa-cupin kisoista tuli sijoitukset 3., 4. ja 7., eli selkeästi lähempänä maailman kärkeä, kuin edellisellä kaudella. Myös maailmancupin aika-ajossa kuudes sija vaihtui neljänteen ja MM-kisoissa 13. sija yhdeksänteen. Käsipyöräilijä Jani Peltopuronkin kausi kulki hienosti. Sijoituksina P1-kisoista 3., 5. ja 10. Jarmo Ollankedon ja Marko Törmäsen kausi kärsi harmittavista sairasteluista ja välinerikoista. Heidän parhaaksi sijoituksekseen jäi 9. sija maailmancupin aika-ajosta.

Mikäli pisteet eivät riitä lisäpaikkoihin, edessä ovat karsintakilpailut kevään ja alku kesän aikana. Katsotaan, että kuka tai ketkä ovat riittävän kovassa kunnossa edustamaan Suomea Lontoon paralympialaisissa. Karsintakilpailuiksi on alustavasti sovittu maailmancupin osakilpailut toukokuun lopulla Roomassa ja kesäkuun puolivälin tienoilla Segoviassa.

Omalta osaltani harjoittelu ja valmistautuminen tulevaan kauteen on sujunut suunnitelmien mukaan. Kylmä ja luminen Suomi sai vaihtua joulukuun puolessa välissä kesäiseen Kanariaan. Leiristä on nyt takana melkein puolet ja kilometrejä pyörän mittariin on kertynyt mukavasti. Kotimaahan palaan 1.4. ja sen jälkeen alkaa kunnon hiominen kohti kevään ja kesän koitoksia.

Arttu Mäkinen

1 kommentti: