torstai 1. syyskuuta 2011

Salomaa: Takana on paljon, edessä on vielä enemmän

Kulunut kausi on ollut tapahtumarikas. Kausi alkoi tammikuussa Miami OCR -kilpailulla. Tämän jälkeen leireiltiin hieman ulkomailla ja jäiden lähdettyä päästiin kotimaassakin tositoimiin.

Kauden 2011 ehdoton tavoite oli lunastaa maapaikka Lontoon paralympialaisiin.  En oikein tiennyt mitä kilpailulta odottaa. Ainut varma asia oli, että kilpailu maapaikoista tulee olemaan kovaa. Paikalle päästyämme pelkkä pursiseuran koko aiheutti "WOW"-elämyksen. Veneiden mittauksessa ja punnituksen yhteydessä huomasin, että ilmassa oli havaittavissa selvää kireyttä kilpailijoiden kesken. Tästä hyvänä esimerkkinä oli, että viimeisenä punnitus/mittaus vuorossa olleen hollantilaisjoukkueen purjeet eivät menneet läpi, joten hollantilaiset halusivat, että kaikkien purjeet mitataan uudelleen.

Itse kilpailussa tietynlainen kireys korostui protestien muodossa. Ensimmäisinä päivinä ei protesteja juuri tullut. Kilpailun edetessä tilanne alkoi hahmottumaan ketkä maapaikan ansaitsee ja ketä ei, niin tällöin kaukana maapaikasta olleiden maiden purjehtijat alkoivat herkästi tekemään protesteja niitä maita kohtaan, jotka olivat maapaikkaa saamassa mm. Puerto Rico oli yksi protestien uhreista. Taktiikka viimeisinä päivinä oli siis purjehtia rohkeasti, mutta samalla ottaa merkkitilanteet pienellä varmistuksella. Merkkitilanteissa usein syntyy epäselvyyksiä ja protestit ovat näissä tilanteissa hyvin herkässä. Jälkeenpäin ajateltuna maapaikka suomelle tuli perus hyvällä purjehduksella.

Tilannetta helpotti se, että en ottanut varaslähtöjä ja tästä syystä pystyin lähtemään jokaiseen starttiin rohkeasti ja tarvittavan varmistelun pystyi jättämään merkinkierto tilanteisiin. Lopputuloksena oli että Suomi karsiutui Lontoon paralympialaisiin kymmenentenä maana. Itse olin tulokseen todella tyytyväinen.

Karsintojen jälkeen vuorossa oli pieni hengähdys tauko ennen SM-kilpailuja, jotka purjehdittiin kotivesilläni Naantalissa heinäkuun lopulla. Harmittavasti olin hieman kuumeillut juuri ennen SM-kilpailuja, mutta pystyin kuitenkin purjehtimaan kilpailut. Kuume kuitenkin nousi kilpailujen jälkeen uudelleen ja jouduin jättämään seuraavat kilpailut kotimaassa väliin. Kuume selätettiin ja seuraavana oli vuorossa avoimet MM-kilpailut Norjan Ålesundissa. Avoimiin MM-kilpailuihin voi osallistua niin vammaiset kuin vammattomatkin. Norjan Ålesundissa veneitä oli mukana 57 ja oma sijoitukseni oli 18:s. Vammaisten sarjassa olin viides.


Kotimaassa on jäljellä vielä kaksi ranking kilpailua, josta ensimmäinen on tulevana viikonloppuna Uudessakaupungissa. Toinen ranking kilpailu järjestetään Helsingissä seuraavana viikonloppuna. Tämän jälkeen suomen ranking sarja on tältä kaudelta ohitse. Harjoittelu kuitenkin jatkuu Naantalissa niin pitkään kuin säät vain sen sallivat. Talven aikana on tarkoitus kiertää USA:ssa kilpailuja. Suurin osa myös muiden maiden paralympiapurjehtijoista tulee harjoittelemaan Yhdysvaltoihin, joten luvassa on hyvää treenivastusta myös talven ajaksi.

Niko Salomaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti