maanantai 12. syyskuuta 2011

Chef de Missionin antia

Lontoon paralympialaisiin valmistautuvat maat kokoontuivat joukkueen johtajien seminaariin, joka järjestettiin 6-9. syyskuuta Grange St. Paulsin hotellissa Lontoossa. Suomen delegaation muodostivat puheenjohtaja Petri Pohjonen, pääsihteeri Antti Heikkinen, valmennuspäällikkö Kimmo Mustonen ja lääkäri Vesa Järveläinen.

Ennen seminaaria tapasimme Lontoossa Suomen suurlähettilään, Pekka Huhtaniemen ja muita suurlähetystön edustajia. Kahvittelun lomassa suurlähettiläs kertoi Suomen ja Iso-Britannian hyvistä suhteista ja tapaamisessa sovittiin laaja-alaisesta yhteistyöstä paralympialaisiin liittyen. Koko suurlähetystön väki odotti jo innolla tulevaa vuotta.

Tiistaina allekirjoittanut osallistui koko päivän kestävään joukkueen johtajien workshop-seminaariin, missä mielenkiintoisten esitysten lisäksi pohdittiin joukkueenjohtajan työhön liittyviä kokonaisuuksia erilaisilla ryhmätöillä. Kanadan ja Saksan joukkueiden pitkäaikaiset Chef de Missionit antoivat arvokkaita neuvoja kisoihin valmistautumiseen ja itse kisojen aikaiseen toimintaan liittyen. Itselleni mielenkiintoisimman esityksen piti Brasilian Paralympiakomitean puheenjohtaja Andrew Parsons, joka käsitteli median ja rahan yhteyttä paralympialaisten näkyvyyteen Brasiliassa. Ateenassa 2004 Brasilian Paralympiakomitea maksoi kaikki kulut TV-tuotantoon liittyen, joka mahdollisti sen, että paralympialaiset näkyivät laajasti Brasilian televisiokanavilla. Lisääntynyt näkyvyys toi lisää sponsoreita ja lumipalloefekti oli valmis. Vuodesta 2004 vuoteen 2012 sponsorisopimusten arvo on noussut huimat 1000%.  

Varsinainen Chef de Mission seminaari alkoi keskiviikkona, jolloin käsiteltiin muun muassa akkreditointiin, ilmoittautumiseen, matkustukseen, ruokailuun ja majoitukseen liittyviä kokonaisuuksia. LOCOG:in puheenjohtaja lordi Sebastian Coe ja IPC:n puheenjohtaja Sir Philip Craven avasivat seminaarin omilla puheenvuoroillaan vakuuttaen, että Lontoon paralympialaiset tulevat olemaan "best ever". Craven sanoi paralympialaisten palaavan henkiseen kotiinsa Lontoon kisoissa ja viittasi kilpailujen huikeaan kehitykseen vuoden 1948 Stoke Mandevillen kisoista lähtien. Cravenin mukaan Lontoon paralympialaiset tulevat olemaan todellinen maailmanlaajuinen tapahtuma ei pelkästään osallistuvien maiden ja urheilijoiden takia vaan myös kisojen televisiointien ja osallistuvan median kautta. Joukkueenjohtajien yksi ainoa tehtävä Cravenin mukaan on tuoda maailman parhaat urheilijat Lontooseen.        

Torstain ohjelmassa oli tutustuminen Lontoon itäpuolella Stratfordissa sijaitsevaan paralympiakylään ja Olympic Parkissa sijaitseviin suorituspaikkoihin. Alueen rakennustyöt olivat vielä meneillään mutta suorituspaikkojen osalta työt olivat jo suurelta osin loppusuoralla. Yleisurheilun, avajaisten ja päättäjäisten päänäyttämönä toimiva Olympic Stadium oli saanut jo vihreän nurmikentän kun taas varsinainen rata oli vielä tekemättä. Uimastadionin altaissa oli jo vedet ja katsomon viimeisiä penkkejä kiinnitettiin paikoilleen.

Paralympialaisten aikaan kisakylään majoittuu noin 7000 urheilijaa ja muita joukkueen jäseniä runsaasta 150 maasta. Majoitustilat vaihtelevat erikokoisista kerrostalohuoneistoista kaupunkikodin tyyppisiin 3-kerroksisiin taloihin. Alueella sijaitsee myös erilaisia toimistorakennuksia, liikuntapaikkoja, ruokala ja kuljetuskeskus. Kokonaiskuva kisakylästä tulee olemaan kompakti ja viihtyisä erilaisine viheralueineen. Kisakylän viereen rakentuu juna-asema, mistä pääsee luotijunalla Lontoon keskustaan 7 minuutissa. Juna-aseman välittömään läheisyyteen on myös valmistunut Euroopan suurin ostoskeskus.

Torstaina Lontoon Trafalgar Squarella järjestettiin International Paralympic Day, missä esiteltiin eri paralympialajeja, kansainvälisiä vammaishuippu-urheilijoita ja avattiin Lontoon paralympialaisten lipunmyynti. Tuosta tapahtumasta tuli monta hyvää ideaa toteutettavaksi myös Helsingin Narinkkatorilla järjestettävään Paralympiapäivään 31.5.2012.

Perjantaina seminaari jatkui omilla kokonaisuuksillaan päättyen lordi Sebastian Coen loppusanoihin sekä kaikille IPC:n jäsenmaille annetulle kutsulle osallistua Lontoon Paralympialaisiin 29.8-9.9.2012.
Suomen joukkueenjohdon osalta perjantaina käytiin vielä kahdenkeskiset neuvottelut Lontoon valmisteluihin liittyen. Kaiken kaikkiaan ollaan hyvällä tiellä kohti ensi vuotta.

Kimmo Mustonen
Valmennuspäällikkö
Suomen Paralympiakomitea
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti