maanantai 19. maaliskuuta 2012

Auttamisen ja yhteistyön voima

Paralympiaurheilu on ollut viime aikoina paljon esillä mediassa. Se on positiivista. Vielä nykyäänkin jokainen vammaisurheilujuttu on iloinen yllätys ja arvokas asia, ei itsestäänselvyys. Positiivista on myös, että tästä se tahti vasta kiihtyy, paralympialaisten lähestyessä. Välillä juttuihin lipsahtaa asiavirheitä, mitkä johtuvat yksinkertaisesti tietämättömyydestä. Ne ovat tietysti harmillisia, mutta niihin ei pidä takertua. Vammaisurheilusta viestijät, valmentajat, urheilijat ja muut vammaisurheilun parissa toimijat voivat jokainen omalta osaltaan lisätä median tietämystä lajeista, säännöistä ja urheilijoita. Se on meidän kaikkien iloinen velvollisuus. Avusta ja informaatiosta ilahtunut ja innostunut toimittaja on helppo saada tekemään vammaisurheilusta juttua toistekin. Se on parasta asennemuokkaustakin, joka kyllä toimii myös toisinpäin.

Itse muistan toimittajana pyörätuolirugbyn EM-kisoihin ensimmäiselle vammaisurheilujuttukeikalle mennessäni olleeni ihan pihalla. Haastateltavani oli kuitenkin mediaystävällinen ja avulias viimeisen päälle, eikä tyhmiä kysymyksiä ollut. Samoin EM-kisojen tiedottaja, joka oli korvaamaton tietopankki juttua varten. Menin toimitukseen takaisin innoissani, olin innostunut sekä joukkueesta, lajista että ylipäätään vammaisurheilusta. Olin koukussa, johon toivon muidenkin joutuvan. Tarvitaan kuitenkin vastaavia leevejä ja ninoja kohtaamaan tietämätön media, tarjoamaan tarinoita ja faktaa, rohkaisemaan.

Suomessa on vain pari vuosittaista kansainvälistä vammaisurheilun kilpailutapahtumaa, jotka keräävät lajiensa huippuja. Siksi niiden viestinnällinen ja markkinoinnillinen hyödyntäminen on ensiarvoisen tärkeää. Kesälajien puolella Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry:n Pajulahti Gamesista on rakennettu eri toimijoiden yhteistyöllä hieno tapahtuma, jossa myös viestintä ja markkinointi on hoidettu osana kokonaisuutta viimeisen päälle hyvin. Talvilajien puolella Vuokatti isännöi jälleen hiihdon- ja ampumahiihdon maailmancupia, tällä kertaa kyseessä ovat cupin finaalit.

Vammaishiihdon maailmancupeissa viestintää ei oikein kansainvälisestikään haluta eikä uskalleta vaatia eikä kritisoida, sillä kisajärjestäjiä ei jonoksi asti ole. Ollaan hiljaa tyytyväisiä, että tapahtumat saadaan järjestettyä urheilullisesti. Silti halutaan lisää medianäkyvyyttä, yhteistyökumppaneita ja urheilijoita.  Viestintä ja mediapalvelut ovat ehkä jokaisen vastaavan kisajärjestäjän listalla viimeinen hoidettava asia, sillä tärkeintä on järjestää urheilijoille ja joukkueille hyvät kisat. Näin prioriteetin kuuluu tietysti ollakin, mutta viestintään ja markkinointiin edes vähän satsaaminen on lopulta juuri urheilijoiden etu. Tähän tulisi vammaisurheilussakin jo päästä, sillä urheilullisesti esimerkiksi Vuokatissa on järjestetty jatkuvasti onnistuneita kisoja. Jos Vuokatissa ollaan innoissaan cup-finaalien järjestämisestä, sen soisi näkyvän nykyistä enemmän ulospäinkin. Tulossa on hieno tapahtuma!

Asiat voisivat hyvin helposti olla toisin. Mallia voi ottaa kotimaassa esimerkiksi Pajulahti Gamesista, jossa viestintä eri sidosryhmiin on aktiivista ennen tapahtumaa ja tapahtuman aikana, mediatiedotus sekä omat nettisivut viimeisen päälle suunniteltua. Aidolla yhteistyöllä moni asia on mahdollista.  Resurssit yhdistämällä saa aikaan vaikka mitä ja kaikkien osapuolten tavoitteet tapahtumalle on mahdollista saavuttaa.

Lisää yhteistyötä ja lisää hyviä vammaisurheilujuttuja innolla odottaen,

Heidi Lehikoinen
Viestintä- ja yhteyspäällikkö
Suomen Paralympiakomitea


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti